söndag 10 februari 2013

Tarteletterecept


Häromdagen såg jag ett avsnitt av Hela England Bakar, där de gjorde tarteletter (små pajer). Jag blev verkligen inspirerad och denna helgen provade jag på två recept. Bullarna till semlan gjorde mamma så där kan jag inte ta någon cred.

Receptet på 8 chokladpajskal kommer härifrån och det går att halvera.
1½ dl vetemjöl
1½ msk socker
2 msk kakao
50 g smör
½ äggula

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl, socker, kakao och smör i en matberedare.
  3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop en deg.
  4. Tryck ut degen i 8 tarteletteformar.
  5. Ställ formarna på en plåt.
  6. Nagga dem i botten med en gaffel.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna.
Sen gjorde jag två olika fyllningar, båda för 8 portioner, den första är från samma recept som pajskalet och det går också bra att halvera.
125 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
1½ msk smör

Gör såhär:
  1. Bryt chokladen i bitar.
  2. Låt grädden och smöret koka upp i en kastrull.
  3. Ta den från värmen och rör i chokladen tills den smälter.
  4. Låt fyllningen svalna lite och fördela i tarteletteskalen.
  5. Ställ kallt i minst 3 timmar
Till sist ett recept på en fyllning med vit choklad, härifrån.
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor

Gör såhär:
  1. Vispa grädden lagom fast, inte för rinnig och inte för hård så att den grynar sig.
  2. Smält den vita chokladen över ett vattenbad.
  3. Vispa upp äggulorna och vispa/rör ner kraftigt i chokladen.
  4. Rör ner i grädden.
  5. Ner med smeten i formarna och låt stelna i kylen minst över natten.
Helt ärligt tycker jag inte om att jobba med vit choklad, det blir lätt grynigt, så jag garanterar ingen succé med det receptet men tarteletterna med mörk choklad blev supergoda. (okej, de vita blev också jättegoda men de var lite krångliga)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar